Založ si blog

Kampaň “MeToo”

Vážny problém spoločnosti je stále tabu

Téma sexuálneho obťažovania je v spoločnosti stále akýmsi tabu, ktorej sa nedostáva veľká pozornosť. Je to paradox paradoxov. Ako môže niečo, čo sa deje každý deň a takému množstvu ľudí ostať tabu? Nie je to však nič nové. Dialo sa to v minulosti, deje sa to aj dnes. Rozdiel je iba v miere informovanosti verejnosti. Kedysi, keď sme ešte nemali slobodné médiá, ani internet a sociálne siete, existovalo také isté sexuálne obťažovanie žien zo strany mužov, ako aj teraz. Treba však poznamenať, že obťažovanie neprichádza len zo strany mužov, ale aj zo strany žien. Je to síce neporovnateľné množstvo, no je to tak. Rovnaké motivácie, metódy či princípy sexuálneho napádania. Svedčia o tom aj výpovede žien o ich obťažovaní spred pár desiatok rokov, ktoré sa dostávajú na povrch až teraz.

Sexuálne obťažovanie

Už samotný pojem „obťažovanie“ vyvoláva asi v každom človeku nepríjemné pocity. Ak si predstavíme situáciu, v ktorej nás niekto svojím správaním obmedzuje, respektíve správa sa k nám spôsobom, ktorý nám fyzicky či psychicky ubližuje, evokuje to v nás napätie, hnev ba až odpor. Môžeme ho označiť ako formu násilia na ženách a mužoch, ako aj za diskriminačné zaobchádzanie. Kľúčovou súčasťou definície je slovo „nežiadúce„. Chlípne pohľady, nemravné poznámky či neslušné návrhy a dotyky. Aj takto to môže vyzerať. Obťažovanie v práci, na verejnosti, dokonca vo veľa prípadoch aj doma. V podstate ide o nežiaducu pozornosť sexuálnej povahy, ktorá sa môže vyskytnúť na akomkoľvek verejnom mieste, ako aj v súkromí.

Áno, je to doslova mrazivé predstavovať si všetky tieto veci rad za radom. No ešte mrazivejší je fakt, že problém sexuálneho obťažovania je oveľa častejší akoby sa zdalo. Niektoré ženy si s týmto problémom dokázali relatívne ľahko poradiť vďaka svojmu jasnému a nekompromisnému postoju, iné uviazli v blúdnom kruhu bezsenných nocí a strachu. Úzkosť, stres, depresia, poruchy spánku, nočné mory, posttraumatickástresová porucha, neschopnosť mať uspokojivý pohlavný styk, udržanie si perspektívneho partnerského vzťahu. To je len pár syndrómov, ktoré môžu zažívať obete sexuálneho zneužitia.

Mlčanie je pre mnohé obete riešenie

Najsmutnejšie na celom probléme je, že drvivá väčšina obetí sexuálneho napadnutia mlčí. Určite sa pýtate prečo. Odpoveď je prostá. Niektorí sa boja násilia/agresivity ako formy odplaty zo strany páchateľa alebo priateľov páchateľa po tom, čo  prehovorili. Iný majú strach z ponižovania a klebiet. Ďalší nechcú, aby bol ich osobný život pretriasaný na verejnosti, aby ich typ oblečenia, životný štýl a súkromný život neboli terčom útokov. Zdá sa mi, že žijeme v dobe, kedy je jednoduchšie zavrhnúť pravdu ako si uvedomiť skutočné dôsledky a vážnosť problému. Dôkazom je aj komentár Milana, ktorý sa verejne vyjadril pod článkom týkajúceho sa obvineniu zo sexuálneho zneužitia dvoch žien (dvoch podriadených kolegýň) istým štátnym úradníkom.

„Tie sexuálne obťažovania už poznáme, pani kolegyne sa nemohli dostať vyššie, tak si vymysleli sexuálne obťažovanie. Človek sa pozrie na ich topánky a už je sexuálne obťažovanie.“

Nečudo teda, že mnohé obete radšej držia jazyk za zubami a radšej tolerujú nepríjemné správanie zo strany niekoho iného naďalej, ako by mali byť neprávom osočovaní za klamstvo. Zametanie takýchto problémov pod koberec však nie je riešenie.

Čísla neklamú

Zo štúdie Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) so sídlom vo Viedni, ktorá bola prezentovaná v marci 2014 vyplýva, že každá tretia žena z Európskej únie bola obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia aspoň raz vo svojom živote po dosiahnutí veku 15 rokov. Výsledky prieskumu tiež ukázali, že väčšina obetí neoznámila incidenty násilia na ženách polícii alebo organizáciám na podporu obetí.

Výsledky za SR

štvrtina žien zažila násilie od bývalého partner a 12% od súčasného partnera
násilie od akéhokoľvek muža zažila počas svojho života každá tretia slovenská žena
v priebehu posledného roka zažilo od svojho partnera násilie 12% žien v SR, čo predstavuje 140.000 žien; násilie od akéhokoľvek muža zažilo v rovnakom období zhruba 230.000 žien (10% dospelých žien)
iba 12% žien uviedlo, že najzávažnejší prípad násilia, ktoré zažili, riešila polícia

Z hore uvedených výsledkov vyplýva, že sexuálne násilie sa deje všade okolo nás a najhoršie na tom je to, že ženy majú strach hovoriť o tom čo prežili, aj napriek tomu že žijeme v demokratickom štáte, v 21. storočí. Je to smutné, ale je to tak.

Čo znamená #MeToo?

MeTooje hashtag uverejňovaný na sociálnej sieti Twitter, FacebookInstagram (z anglického prekladu – „ja tiež“). Prvýkrát ho na Twitteri uverejnila americká herečka Alyssa Milano. Urobila tak  po prepuknutí škandálu hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorý počas uplynulých 30 rokov sexuálne obťažoval najmenej osem žien, vrátane známych herečiek. V príspevku vyzvala všetky ženy sveta, aby si tiež pridali tento hashtag #MeToo na svoju sociálnu sieť, v prípade, že boli niekedy v živote sexuálne obťažované. Tým chcela poukázať na veľkosť problému, čo aj dokázala. Do jej konverzácie sa v priebehu 24 hodín zapojilo až 4,7 milióna ľudí a jej príspevok mal 12 miliónov komentárov. Šok pre mnohých nastal, keď si spomínaný hashtag pridali na svoju sociálnu sieť celebrity ako Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow či Lady Gaga.

Internet zaplavený neuveriteľnými spoveďami žien či mužov

Herečka rozbehla naozaj obrovský bum vo svete. Ženy začali rozprávať otvorene o tom, že boli zneužité. Inetrnetzačali zaplavovať neuveriteľné príbehy o sexuálnom obťažovaní. Nápad dokonca inšpiroval aj mužov, ktorí priznali nevhodné správanie. Na svoje sociálne siete pridali reakcie v podobe hashtagov: #IDidThat (v preklade: urobil som to) a #HowIWillChange (v preklade: ako sa zmením).Výzva pre ženy stále platí a poukazuje na to, že sexuálne zneužívanie či obťažovanie sú bežnou súčasťou života, a že tento problém je naozaj veľký a rozšírený.

Nezatvárajme oči pred pravdou

Jedna strana problému je sexuálne obťažovanie, na druhej strane problému stojí všadeprítomný sexizmus. Všade kam sa pozrieme na nás číhajú polonahé fotky žien. Či už je to reklama na spodné prádlo na bilboarde, alebo reklama na parfémtelke alebo články na internete doplnené vyzývavými fotografiami poloodetých žien. A čo sociálne siete? Facebookinstagram je preplnený „fitnes“ fotkami dievčat, ktoré na seba zbytočne ukazujú a vynucujú si pozornosť a komplimenty. Čím menej oblečenia na fotke, tým viac „lajkov“. Situácia je vážna – nie len na Slovensku ale na celom svete. Nehádžme za hlavu tento problém a nezatvárajme oči pred pravdou. Nemáme presný postup ako znížiť sexuálne obťažovanie, no snažme sa zlepšiť spoločnosťtým, že sa nebudeme báť otvorene hovoriť a správať sa k sebe s úctou a rešpektom, pretože nikto nie je nikoho majetok.

Vojna, ktorú nevidíme

09.05.2018

​Vojna je konflikt medzi štátmi, organizáciami, alebo väčšími skupinami ľudí, pričom je pre tento konflikt charakteristické použitie násilia alebo fyzickej sily medzi bojujúcimi stranami. Túto charakteristiku uvádza vo svojej publikácii Vejmelka. Áno, súhlasím s jeho tvrdením, no na druhej strane, myslím si, že nie každá vojna musí presne spĺňať popis uvedenej [...]

Ovládanie sociálnymi sieťami

29.03.2018

Mnohokrát premýšľam nad otázkou: Prečo sociálne siete hýbu svetom? Prečo sa každý deň prihlásim na Facebook, Instagram, Twitter či iné sociálne siete? Na tieto otázky sa dá skutočne ťažko odpovedať, pretože spomínané sociálne siete sa stali akousi neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Výdobytky 21. storočia umožňujú moderným technológiám postupovať na [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5205x
Priemerná čítanosť článkov: 1735x

Autor blogu

Kategórie