Založ si blog

Ovládanie sociálnymi sieťami

Mnohokrát premýšľam nad otázkou: Prečo sociálne siete hýbu svetom? Prečo sa každý deň prihlásim na Facebook, Instagram, Twitter či iné sociálne siete? Na tieto otázky sa dá skutočne ťažko odpovedať, pretože spomínané sociálne siete sa stali akousi neoddeliteľnou súčasťou našich životov.

Výdobytky 21. storočia umožňujú moderným technológiám postupovať na vyššiu úroveň z dňa na deň. Sociálne siete a internet nás sprevádza doma, v škole, v práci, v rôznych podnikoch či na verejnosti. Je všade vôkol nás, aj keď si to niekedy neuvedomujeme. Už si ani nevieme predstaviť život bez neho. Pýtam sa však: Je to nevyhnutná vec pre prežitie? Umreli by sme od hladu alebo od smädu, odpadla by nám ruka alebo noha keby sociálne siete neexistovali?

Áno, zabezpečujú nám rýchlejšie a efektívnejšie spojenie sa s ľuďmi. S kamarátmi, s rodinou so známymi či neznámymi. Informácie sa šíria rýchlosťou svetla. Dozvedáme sa nové veci. V Košiciach otvorili novú reštauráciu. V Rusku vymenovali nového prezidenta. Erika sa dala do vzťahu s Marekom. Lucia porodila a jej dieťa má 4240 gramov. Monika bola včera v kine.

Kde sú tie časy, kedy sme nepotrebovali Facebook? Kde sú tie časy kedy sme si v škole povedali s kamarátmi, že o tretej sa stretneme na preliezkách a proste sme tam všetci prišli? Kedy sme nepotrebovali messenger aby sme sa dohodli na tom, kedy a kde pôjdeme? Keď sme nemuseli označovať na fotkách všetkých svojich kamarátov s ktorými sme strávili deň? Keď sme nemuseli čakať na lajky a komentáre od druhých ľudí? Kde sú tie časy kedy sme si toho vedeli povedať viac do očí ako cez sociálnu sieť, kde pocity a mimiku nahradili smajlíky? Je smutné čo s nami spravil virtuálny svet. Svet internetu a sociálnych sietí.

Čoraz viac ľudí sa stáva závislými. Sú závislí na sociálnych sieťach, lajkoch a takzvanej internetovej sláve. Pozeranie lajkov pred spaním, čítanie komentárov hneď po zobudení sa. Vidím v tom naozaj veľký problém. Postupné ničenie si životov a vzťahov s našimi blízkymi. Ľudia sú zaslepení virtuálnym svetom natoľko, že strácajú pojem o realite. O skutočných veciach, ktoré sa dejú okolo nich. Veď predsa, lajky nepridajú v životopise žiadne plus. Nikoho nezaujíma koľko máš priateľov na Facebooku alebo sledovateľov na Instagrame, a ani to, kde si bol včera na káve.

Internet nám samozrejme môže pomôcť v rôznych oblastiach života. Dá sa naň spoľahnúť, nájdeme tam najrôznejšie informácie, ktoré potrebujeme. Pomáha nám so školou, obsahuje tisícky náučných informácií pokope. Ponúka nám taktiež aj zábavu v podobe hier, filmov či hudby. Netvrdím teda, že internet ako taký je zlo, ktorého by sme sa mali zbaviť. Ide skôr o jeho využívanie. Sociálne siete dokážu uväzniť dušu a myseľ natoľko, že človek je schopný stratiť samého seba a nebude sa vedieť orientovať v reálnom svete.

Je dôležité si teda uvedomiť v akej miere by sme mali internet a sociálne siete používať. Aby sa z občasného chatovania s priateľmi nestala každodenná úchylka, ktorá nám viac vezme ako dá.

Kampaň “MeToo”

09.05.2018

Vážny problém spoločnosti je stále tabu Téma sexuálneho obťažovania je v spoločnosti stále akýmsi tabu, ktorej sa nedostáva veľká pozornosť. Je to paradox paradoxov. Ako môže niečo, čo sa deje každý deň a takému množstvu ľudí ostať tabu? Nie je to však nič nové. Dialo sa to v minulosti, deje sa to aj dnes. Rozdiel je iba v miere informovanosti verejnosti. [...]

Vojna, ktorú nevidíme

09.05.2018

​Vojna je konflikt medzi štátmi, organizáciami, alebo väčšími skupinami ľudí, pričom je pre tento konflikt charakteristické použitie násilia alebo fyzickej sily medzi bojujúcimi stranami. Túto charakteristiku uvádza vo svojej publikácii Vejmelka. Áno, súhlasím s jeho tvrdením, no na druhej strane, myslím si, že nie každá vojna musí presne spĺňať popis uvedenej [...]

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5200x
Priemerná čítanosť článkov: 1733x

Autor blogu

Kategórie